April 01 2020

Zinātne un sāls

 

Sālim mūsdienas ir slikta “reputācija”. Mums gadiem ilgi ir mācīts tas, ka liels sāls daudzums uzturā var slikti ietekmēt mūsu veselību. Tomēr nātrijs ir būtisks minerāls, kas ir iesaistīts daudzās kritiskās mūsu organisma funkciju darbībās, piemēram, asinsspiediena regulēšanā un nervu impulsu vadīšanā. Lietojot sāli pareizos daudzumos un sabalansēti, būtu daudz pareizāk, nekā pilnībā no tā atteikties.

SĀLS UN METABOLISMS

Jauns pētījums, kas ir publicēts žurnālā Journal of Clinical Investrigation iesaka lietot sāli, jo nātrija (sāls) lietošana uzturā, patiesībā var dot mūsu organismam arī ieguvumus. Veiktie pētījumi gan uz cilvēku, gan uz dzīvnieku, tika atklāts, ka diēta ar paaugstinātu nātrija saturu palielina glikokortikoīdu hormonu ražošanu, kas sadala taukus un iedarbina muskuļus, ļaujot vieglāk ūdenim atbrīvoties. Tā kā šis process prasa liela daudzuma enerģijas patēriņu, diētas ar lielāku nātrija saturu paaugstina organisma metabolismu un sadedzināto kaloriju daudzumu.

NOSAKIET KATRS SAVAS INDIVIDUĀLĀS VAJADZĪBAS

Bet vai šie atklājumi tiešām nozīmē, ka paaugstināts nātrija daudzums uzturā var būt mazāk kaitīgs, nekā mēs kādreiz domājām? Vai varētu būt ka veiktie pētījumu varētu būt noderīgi arī svara kontrolei? Balstoties uz top ekspertu viedokli, patiesība slēpjas kaut kur pa vidu. 2015. gada uztura pamatnostādnes amerikāņiem iesaka uzņemt daudzumu 2300 mg nātrija dienā (apmēram nātrija daudzumu, kas atrodams vienā tējkarotē ar galda sāli). Bet kā uzsver Elizabete Verda, MS, RD, autore grāmatai Better Is New Perfect: “Mums jāatceras, ka nātrija noteiktās robežas ir sabiedrības veselības noliktas normas, nevis individuāls nosacījums jebkuram cilvēkam. Nātrija uzņemšanas daudzums, iespējams, dažādiem cilvēkiem ir atšķirīgs, tomēr tas nenozīmē, ka vajadzētu pilnībā aizmirst par rekomendācijām un lietot savā uzturā pārāk daudz sāls. “

Balstoties uz katra individuālo veselības stāvokli, sāls uzņemšanas vajadzības daudzums var būt gan augstāks, gan zemāks, nekā tas tiek rekomendēts. “Efekts pārāk lielai sāls lietošanai, ne tik pozitīvi var būt cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar augstu asinsspiedienu vai tiem, kuriem ir nieru problēmas”

Kaut arī pētījuma rezultāti ir intriģējoši, ciktāl tas attiecas uz svara kontroli, ēšanai ar lielu sāls daudzumu ir arī cita, kaitīga ietekme, to nekādā gadījumā nedrīkst aizmirst, īpaši par kaitējumu kaulu stiprumam. Jums jāzina, kā sāls ietekmē jūs individuāli, un tas prasa atsevišķu sarunu ar Jūsu ārstu vai dietologu, lai saprastu, kā tas varētu ietekmēt tieši Jūs.

 VAI TEV VAJADZĒTU IZMEST ĀRĀ SĀLI?

Nav nepieciešamība. Lielākā daļa sāls, ko mēs patērējam katru dienu, nāk no pārstrādātiem un sagatavotiem ēdieniem, nevis no galda sāls, kuru mēs uzberam uz pārtikas produktiem tos gatavojot.

Viss vairāk augsta nātrija uzņemšana notiek, kad mēs ēdam ēdienus ārpus mājām – restorānos, kafejnīcās vai iegādājamies jau gatavu ēdienu, Viss labākais solis, ko mēs varētu veikt, lai uzņemtu sāls daudzumu sabalansēti un mazākā daudzumā, ir ēst svaigus produktus, gatavot ēdienu vairāk mājas pašiem, jo tas palīdzētu samazinātu nātrija daudzumu, vienlaikus uzlabojot diētas vispārējo kvalitāti.

Ja Jums šķiet, ka lietojot mazāk sāli gatavojot, ēdiens būs pārāk maigs un zaudēs savu garšu – padomājiet vēlreiz. Lietojiet augstas kvalitātes produktus, īpaši sezonālos dārzeņus, cik vien, tas ir iespējams. Pamēģiniet pielietot augus un garšvielas bez sāls, citronu vai apelsīnu sulu, etiķi, sīpolus, ķiplokus un citas garšas, kas piedos labu garšu ēdienam, bez pievienota nātrija.

  rekomendē, lai citi zina
Print Friendly, PDF & Email