April 01 2020

Vēl viens iemesls, kāpēc jāmīl ziedkāposti

Eksperti ir vienisprātis – ēdot visdažādākos dārzeņus, tas ir veselīga uztura pīlārs un galvenā svara zaudēšanas stratēģija. Jo īpaši krustziežu dārzeņi, piemēram, brokoļi, ziedkāposti, Briseles kāposti, un kāposti, var palīdzēt samazināt slimības risku un palielināt ilgmūžību. Jaunākie pētījumi atklāj, ka šie dārzeņi satur tādus savienojumu, kas var palīdzēt cīnīties ar bezalkoholisko taukaino aknu slimību (NAFLD), kas rodas, kad tauki uzkrājas aknās. NAFLD ir saistīts ar lieko svaru vai aptaukošanos un / vai ar 2. tipa cukura diabētu, paaugstinātu cukura līmeni asinīs, rezistenci pret insulīnu un augstu triglicerīdu līmeni.

Ir pierādīts, ka ķīmiskam savienojumam, kas izveidojies, kad krustziežu dārzeņi tiek sadalās gremošanas laikā, tiem ir pozitīva ietekme uz aknu taukiem un NAFLD. Jaunākajā pētījumā pētnieki apskatīja šī savienojuma – saukta par indolu – līmeni gremošanas sistēmās 137 cilvēkiem, kuriem bija aptaukošanās, liekais svars un arī tievi dalībnieki. Viņi atklāja, ka pētījuma dalībniekiem bija zemāks indola līmenis organismā un augstāks aknu tauku saturs, salīdzinot to ar tievākiem dalībniekiem.

Viņi arī pētīja indola ietekmi uz NAFLD, ārstējot aptaukojušās peles – kuras iepriekš bija barotas ar tauku saturu un izstrādājušas NAFLD – ar indola savienojumu. Pētnieki atklāja, ka indols samazina iekaisumu un citus faktorus, kā rezultātā uzlabojas NAFLD simptomi, tādējādi pierādot, ka indols var palīdzēt novērst vai ārstēt aknu taukainu slimību.

“Mēs ieteiktu sabalansētu diētas, kas bagātinātas ar krustziežu dārzeņiem, un iesakām samazināt lielu piesātināto tauku daudzumu,” saka pētījuma autore Dr. Chaodong Wu, PhD, Teksasas A&M universitātes uztura un pārtikas zinātnes katedras profesore.

Daži pētījumi liecina, ka indols un sulforafāns – ar sēru bagāts savienojums, kas atrodams krustziežu dārzeņos – var samazināt noteiktu vēža riska rašanos. Turklāt krustziežu dārzeņos parasti ir maz kaloriju un daudz C vitamīna, E vitamīna un K vitamīna, ”saka Vitnija Linsenmeijere, PhD, RD, Sentluisas universitātes uztura profesore. Tā kā šajos dārzeņos ir arī daudz šķiedrvielu, tās palīdz ilgāk justies pilnvērtīgi paēdušam un var veicināt arī svara zudumu.

Pagaidām ir vajadzīgi veikt vairāk pētījumu, lai noteiktu, vai labāk ēst ziedkāpostus neapstrādātus vai vārītus. “Runājot par indola ražošanu, nav pieejami dati, kas apstiprinātu, kā ēdiena gatavošana ietekmē tā pieejamība mazinātos vai izzustu,” saka Vu.

Joprojām ir dažādi garšīgi veidi, kā krustziežu dārzeņus iekļaut savā uzturā neatkarīgi no tā, vai tie ir neapstrādāti vai vārīti.

“Centieties vismaz dažas reizes nedēļā ēst un iekļaut savā ēdienkartē plašu krustziežu dārzeņu klāstu, lai iegūtu daudzveidīgo ieguvumu savai veselībai un pilnveidotu savu diētu,

Daži cilvēki, lielā šķiedrvielu satura dēļ ziedkāpostos pēkšņi sāk ēst krustziežu dārzeņus vairāk nekā parasti. Ja tas notiek arī jums, pakāpeniski pievienojiet tos savam uzturam klāt vairāk. “Neēdiet visu brokoļu galvu uzreiz,” saka Linsenmeijers. “Sāciet lēnām un dažu nedēļu laikā palieliniet devu. Var arī palīdzēt dzert vairāk ūdens. ”

  rekomendē, lai citi zina
Print Friendly, PDF & Email