April 14 2020
Patiesība par seleriju – tā ir ēdam un garšīga

Patiesība par seleriju – tā ir ēdam un garšīga

Jums iespējams ledusskapja apakšējā saldētavas atvilktnē glabājās selerijas kātiņi, kas tur aizķērušies no senāka laika, kad tika vārīta zupa. Selerija bieži vien mēdz būt viens no nīstākajiem dārzeņiem. Bet padoma par šo: tekstūra, aromāts, ieguvumi veselībai un daudzpusība gatavojot virtuvē, kas pārsniedzas pāri zilā siera mērces garšai.

 

No selerijas kulinārijā tiek izmantota sakne, to sauc par selerijas sakni, tai ir riekstaina kartupeļu garša. Parasti seleriju mizo, griež, smalcina un blenderē. Selerijai ir arī sēklas, kuras iegūst no nobriedušiem seleriju augiem, tad tās kaltē un izmanto kā garšvielas, īpaši, kad ēdienam vēlas piedot nelielu pikantumu garšu. Viss izplatītākās ir seleriju lapas un kātiņi. – lai arī lapas ļoti bieži pārtikas veikalos tiek noņemtas. Abi, gan lapas, gan kātiņi ir pilnībā ēdami un lietojami uzturā. Lapās ir ļoti koncentrēta garša, tās ir rūgtenas, bet var tikt noteikti izmantotas gatavojot zupas vai smalki sakapātas salātos. Kātiņiem ir daudz maigāka garša, tie ir kraukšķīgi – īsāk sakot, perfekta un veselīga uzkoda.

 

Tiem, kas vēlas zaudēt svaru, patiks selerijas, jo tajās ir zems kaloriju daudzums – sirsnīgā gara garuma selerijas kātā ir tikai 10 kalorijas. (Vai vēlaties sadedzināt šīs 10 kalorijas? Stundu pamēģiniet košļāt košļājamo gumiju!)

 

Selerijas galvenā problēma ir tā, ka tai ir sabiedrības tēla problēmas; selerijas ienaidnieki, tiem kuriem tā negaršo, stāsta ka viņiem nepatīk stīvā tekstūra (un ka daļiņas ķeras zobos). Pat ja iepriekš esat regulāri izvairījies no selerijas, izmēģiniet šos pāris trikus, lai sagrieztu seleriju pareizi un beidzot to pamēģinātu:

  • Vispirms nomizojiet to: burkānus mizojam kaut vai katru dienu, bet vairums mājas pavāru nedomā nomizot selerijas aizmugures daļu. Tas ir ārkārtīgi noderīgi, tas padara seleriju tik gludu kā gurķi.
  • Otrs triks: sagrieziet seleriju mazos gabaliņos (tāpat kā tunzivi salātos) vai arī sagrieziet to plānās sloksnītēs. Abi veidi uzlabo selerijas izskatu un padara garšas tekstūru mazāk stīvu.
  • Trešais triks: pagatavojiet to! Padomājiet tikai par pildījumiem un zupām. Ak! Vietas, vēl to varētu pievienot! Tas ir super garšīgs papildinājums maisījumam, kas apcepts ar ķiplokiem un sojas mērci.

 

Aiziet, pamēģināt seleriju! Selerijas ir garšīgākas, nekā jūs iepriekš domājat!

  rekomendē, lai citi zina
Print Friendly, PDF & Email