June 14 2020
Nedaudz informācijas par metabolisma veidiem

Nedaudz informācijas par metabolisma veidiem

Jūs noteikti ne reizi vien esiet dzirdējuši vai lasījuši internetā par brīnumainām diētām. Piemēram tādām kā, japāņu, rīsu, augstu proteīna satura, zema ogļhidrātu, īpašās tievētāju zupiņas, un noteikti arī esiet kaut ko no šī visa mēģinājuši uz sevis, un neesat redzējis tam nekādu rezultātu, vai arī esiet ieguvis pretēju rezultātu – uzņēmuši lieko svaru, vai gluži vienkārši jutušies salauzti, agresīvi. Un tas ir pavisam normāli. Kas ir labi draudzenei, mammai vai kādam citam, ne vienmēr būs labs un efektīvs tev. Kāpēc?

Tas ir saistīts ar ļoti dažādiem un individuāliem apstākļiem, tādiem kā:

  • augums, svars, vecums;
  • rase, dzimšanas vieta, ieliktie ģenētiskie rādītāji;
  • fiziskā aktivitāte;
  • veselības stāvoklis, pārciesto operāciju vai grūtniecību skaits;
  • stresa daudzums vai depresija;
  • ikdienas ēdienkarte un uzņemtās kalorijas;
  • vielu apmaiņas ātrums (metabolisms)

Ir vērts pievērst uzmanību pēdējam punktam. Svarīgi ir tas, cik ātri mūsu organisms spēj apstrādāt un tikt gala ar ēdiena uzņemtajiem ogļhidrātiem, olbaltumvielām un taukiem – spēja kā tie tiek pārvērsti enerģijā.

Lai izslēgtu tauku uzkrāšanos “rezervēs”, ieteicams proteīnus, ogļhidrātus un taukus patērēt procentos, ņemot vērā jūsu individuālās īpašības.

Amerikāņu bioķīmiķis Rodžers Džejs Viljamss bija vienīgais zinātnieks 50. gados, kurš visus cilvēkus sadalīja 3 grupās pēc to metabolisma veida:

  1. ogļhidrātu tips (Slow oxidizer)
  2. olbaltumvielu tips (Fast oxidizer)
  3. sabalansētais tips (Balanced oxidizer)

 

Ogļhidrātu tipam ir nepieciešams patērēt daudz sarežģītu ogļhidrātu ikdienas ēdienkarte, lai spētu iedarbinātu savu metabolismu. Saskaņā ar veiktajiem pētījumiem cilvēkiem ar ogļhidrātu veida metabolismu ir ievērojami jāsamazina olbaltumvielu un tauku uzņemšana, jo tie ievērojami palēnina vielmaiņas ātrumu. To veicina lēnā produktu oksidēšanās, kā rezultātā tiek palēnināta glikozes plūsma asinīs un enerģijas ražošanas process.

Cilvēkiem ar olbaltumvielu veida metabolismu, pēc zinātnieka domām, vajadzētu ēst pārtiku, kurā ir daudz olbaltumvielu un veselīgu tauku, lai palēninātu insulīna oksidācijas un pārsprāgšanas ātrumu. Arī liela daudzuma olbaltumvielu un tauku patēriņš ar šo veidu stabilizē cukura līmeni asinīs, kura palielināšanās ar bagātīgu ogļhidrātu patēriņu novedīs pie tauku nogulsnēšanās. Aktīva metabolisms, kas darbojas lielā ātrumā, pateicoties lielam olbaltumvielu daudzumam, sadedzina visu nevajadzīgo, ar olbaltumvielu trūkumu tas palēninās.

Cilvēkiem ar līdzsvarotu metabolisma veidu ir vidējais produktu oksidācijas ātrums. No tā izriet, ka viņu uzturā vajadzētu būt vienādām olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku proporcijām.

Veiciet pārbaudi, lai uzzinātu, kāda veida metabolisms jums ir.

Jūs variet izpildīt testu, pēc kura rezultāta jūs varat uzzināt vairāk par jums derīgo pārtikas produktu sarakstu, kā arī olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku procentuālo daudzumu ikdienas uzturā. Testu meklē mūsu blogā!

  rekomendē, lai citi zina
Print Friendly, PDF & Email